18 oktober 2021

De brandstofkosten van private lease beperken

Als je een private leaseauto wilt gaan rijden, is het goed jezelf af te vragen wat de beste keuze voor je is. Zet eerst voor jezelf op een rijtje wat voor soort auto je het liefste wilt en hoeveel kilometer je ermee denkt te gaan rijden. Brandstofkosten zijn niet bij het leasecontract inbegrepen. Houd daar dus rekening mee bij de keuze voor een private leaseauto. Voor de meeste consumenten is een benzineauto de beste keuze, omdat zij niet boven een bepaald gemiddeld aantal kilometers per jaar uitkomen. 

Bereken de kosten

Verwacht je heel veel kilometers te gaan maken? Dan kan een dieselauto of elektrische auto een betere keuze zijn. Laat je daarom goed adviseren door de leasemaatschappij en vergelijk verschillende private lease aanbiedingen met elkaar. Maak ook een berekening van de verwachte brandstofkosten. Er zijn online rekenmodellen, die berekenen hoeveel jouw favoriete auto verbruikt per 100 kilometer. Verreken dit met de huidige brandstofprijs en je weet in grote lijnen hoeveel geld je per maand aan brandstof zult moeten betalen. 

Zuinige auto

Om je brandstofkosten te beperken, kies je voor een zuinige auto. Een benzineauto is aan de pomp wat duurder dan een dieselauto, maar daarentegen heeft een diesel een hogere wegenbelasting. Voor kleinere afstanden is een benzineauto het meest geschikt. Je zou ook kunnen denken aan een elektrische auto. Die is in gebruik een stuk voordeliger, omdat hij minder onderhoud nodig heeft en ook nog eens belastingvoordeel heeft. Die lagere kosten zie je terug in het leasecontract. Houd ook rekening met je kilometerbundel. Als je meer kilometers rijdt dan in je contract zijn opgenomen, zul je behoorlijk moeten bijbetalen.

Verstandige rijstijl

Ook een zuinige rijstijl helpt om hoge brandstofkosten te voorkomen. Schakel sneller door naar een volgende versnelling en houd zoveel mogelijk dezelfde snelheid aan. Daar kan cruise control je goed bij helpen. Rijd ook niet harder dan nodig is. Zo doe je langer met een tank brandstof. Daarnaast is het verstandig om regelmatig je bandenspanning te controleren. Als je banden te zacht worden, zal je brandstofverbruik omhoog gaan. Je kunt dus zelf best veel doen om je brandstofkosten laag te houden.