18 oktober 2021

Factoren die jouw motorverzekering bepalen

Wil jij jouw motorverzekering berekenen en ben je benieuwd welke factoren invloed hebben op de uiteindelijke premie? In dit artikel gaan we in op aspecten die bepalen hoe hoog de kosten zijn van jouw motorverzekering.

Allereerst de motor die je rijdt. Het merk en model motorvoertuig die je verzekert, heeft een grote invloed op jouw verzekeringspremies.

Waarde van je voertuig

Hoe duurder het is, hoe meer de kosten van vervanging van jouw voertuig als deze wordt gestolen of afgeschreven bij een ongeval, dus hoe hoger de premies. Een klassieke motor kan bijvoorbeeld ook meer kosten hebben voor reparatie, vooral als het zeldzaam is en de kosten van reserveonderdelen hoger zijn dan voor andere merken en modellen. Als je daarentegen een in elkaar geslagen oude scooter bezit, ga er dan niet vanuit dat alleen omdat jouw eigen motor niet veel waard is, deze goedkoop is om te dekken: vergeet niet dat verzekering niet alleen is voor schade aan jouw eigen rijden, het is ook ontworpen om andere weggebruikers te beschermen tegen ongevallen die je zou kunnen veroorzaken.

Vermogen

Hoe krachtiger jow motorvoertuig is, hoe groter de kans dat hij betrokken raakt bij ongevallen – en hoe duurder die ongevallen zullen zijn. Daarom kosten motors met grotere motoren meer om te verzekeren. Als je jouw motor aanpast om hem krachtiger te maken, moet je jouw verzekeraar informeren: het zal waarschijnlijk jouw premies verhogen, maar als je ze niet vertelt, kan jouw dekking ongeldig worden wanneer je een claim komt indienen.

Wenselijkheid

Als je een bijzonder wenselijke motorfiets bezit, kan jouw verzekeraar je als een groter risico op diefstal beschouwen en jouw premies dienovereenkomstig verhogen.

Hoe je jouw motor gebruikt

Als je jouw rit gebruikt voor woon-werkverkeer en om sociale redenen, betaal je waarschijnlijk meer voor dekking, omdat je meer rijdt als de wegen druk zijn. Ook jouw jaarlijkse kilometerstand is van invloed: hoe meer tijd je op de weg doorbrengt, hoe groter de kans dat je bij een ongeval betrokken raakt.

De beveiligingsmaatregelen die je neemt

Hoe moeilijker jouw motor is om te stelen, hoe lager jouw premies. Als je de motorfiets 's nachts in een afgesloten garage kunt stallen, kan dit helpen de kosten laag te houden, evenals antidiefstalmaatregelen zoals grondankers, startonderbrekers en motorsloten. Zorg ervoor dat alle beveiligingsapparaten die je koopt, worden herkend door de verzekeraar die je gaat gebruiken: anders krijg je mogelijk geen korting.